Rólunk

Rólunk

Minden karóránkat a lehető legnagyobb gondossággal készítjük el: kiváló alapkalibereket építünk át, adunk hozzájuk speciális funkciókat, és lenyűgöző, kézzel készített dekorációkat, melyeket az üveghátlapokon keresztül teszünk láthatóvá.

Számunkra az órakészítés nem munka, hanem olyan művészet, amellyel lelkünk egy darabja él tovább.

 

Ahogy mindez elkezdődött

Cégünk gyökerei majd egy évszázadnyira, egészen 1925-ig nyúlnak vissza. Ebben az évben alapította meg saját műhelyét James Aubert, a svájci Jura egy festőien szép völgyében, a Vallée de Joux-ban, amely az év minden szakában bámulatba ejtően gyönyörű, és talán maguk az itt élők sem tudják, mennyire közel lehetnek a paradicsomhoz. A hegyek és a dús erdők fáinak tiszta levegője ma is üde és romlatlan környezetet teremt számunkra, új terveink és ötleteink megvalósításához.
A vidék, a levegő, vagy épp szakmánk mély szeretete okozza azt, hogy ha nem készíthetnénk órákat, mi magunk sem élnénk tovább.

Vallée de Joux
James Aubert
Aubert korabeli műhelyének épülete
Egy korabeli Landeron óraszerkezet

A Vallée de Joux a mechanikus órák készítésének központja ma is, és az volt akkor is, amikor alapítónk, James Aubert, mint lelkes tervezőmérnök, annak szentelte életét, hogy új óraszerkezeteket fejlesszen ki.

Kezdetben mérnökként és kontruktőrkéntolyan nagynevű szerkezetmanufaktúráknál dolgozott, mint a Valjoux, a Landeronés a Lémánia, később, szakmája mestereként, legtöbb idejét a kronográfok és a percismétlő szerkezetek tökéletesítésére és továbbfejlesztésére szánta.
Igazi órakészítőként tudását átadta unokaöcsének, Jean Aubertnak, és vejének, Jean Fillonnak.

Fillonma is gyárunk főmérnöke, és órásaink közreműködésével számos saját fejlesztésű szerkezetet és egyedi komplikációkat dolgoz ki, melyek közül az ugróórára, a regulátorra, a speciális nagydátumkijelzésre különösen büszkék vagyunk.

 

A márkanév megszületése

A ’80-as évek elején a hagyományos svájci óragyártás sikertörténete holtpontra jutott. Az új kvarc technológia radikálisan átírta a szabályokat és teljesen új helyzetet teremtett. Néhány luxusmárka kivételével senki nem akart többé szakemberigényes, nagy költséggel készülő mechanikus órákat gyártani.

Peter Hofer is szembesült ezzel, amikor a cég, amelynél alkalmazásban állt, teljes mértékben átállt az elemes quartz órák gyártására.

Hofer azonban nem tudta elfogadni ezt, hitt a kézzel készített órák múlhatatlan értékében, hitt önmagában, és abban, hogy a mechanikus óráknak nemcsak múltja, de jövője is van.

Saját elképzelése alapján 1983-ban, feleségével, Ernával együtt úgy határozott, hogy saját vállalatot alapítanak: a MontresEpos SA-t.

Hofer személyes kapcsolatban volt a Jura vidék és a Vallée de Jouxvölgy legjobbmestereivel, köztük Aubert és Fillon műhelyével, valamint hatalmas tudással rendelkezett az órák piacáról – mindez lehetőséget teremtett számára, hogy a válságot átvészelje, képes legyen lélegzetelállító és rendkívüli órák megalkotására és izgalmas újdonságok létrehozására.

Peter Hofer
Ursula Forster
Tamdi Chonge
Jean Fillon

Azzal, hogy legfőbb törekvésének tekintette a svájci mechanikus órakészítés valódi értékeinek megőrzését, mintegy követendő példát mutatott a környék órakészítőinek.

2002-ben Peter Hofer olyan utódot keresett családi vállalkozása számára, aki osztozni tudott vele mechanikus órák iránti szenvedélyében, és nem csupán a cég irányítását, de annak további fejlesztését is vállalta.

Az órás családból származó UrsulaForster, és férje, a tibeti származású Tamdi Chonge, akinek szintén nagy tapasztalatai vannak a svájci óragyártás terén, ma is gyárunk tulajdonosai és gondos vezetői, az Epos szellemének és eszméjének továbbvivői.

« Vissza a főoldalra